Trauma Sensitive Yoga

Trauma Sensitive Yoga (TCTSY)

Trauma Center Trauma Sensitive Yoga (TCTSY) is een yogavorm, ontwikkeld in de VS aan het Center for Trauma and Embodiment bij het Justice Resource Institute (JRI) in Brookline, Massachusetts onder leiding van Bessel van der Kolk en David Emerson. Het is een evidence based interventie, bedoeld als ondersteuning bij de therapeutische behandeling van ontwikkelings- en complex trauma. TCTSY wordt ook gebruikt als een (preventieve) ondersteuning bij burn-out, stress, depressie, slaap- en angstproblemen. Naast Hatha-yoga is TCTSY gebaseerd op traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschap.

Wat houdt het in?

In een veilige omgeving werk je aan het vergroten van lichaamsbewustzijn. Met als doel om jouw lichaam in toenemende mate als veilig en voorspelbaar te gaan ervaren en daardoor het contact met jezelf en anderen aan te gaan. Je gevoel van controle kan worden vergroot en hersteld, wat vaak is aangetast als gevolg van trauma.

De facilitator reikt voortdurend opties aan waaruit deelnemers zelf actief keuzes maken en vragen aandacht voor interoceptie. Dat betekent het leren opmerken van sensaties in het lichaam, het van binnenuit voelen van je eigen lichaam. Je hebt de mogelijkheid de yoga-facilitator te volgen, maar je wordt ook uitgenodigd en aangemoedigd om deze sensaties te voelen en op basis hiervan eigen keuzes te maken. En soms merk je iets op in je lichaam, soms niet. TCTSY  biedt je de mogelijkheid om weer zélf leiding te nemen over je lichaam.

In TCTSY gaat het om rustige bewegingen en houdingen, gericht op stretchen, ademhaling, balans en concentratie. De facilitator doet de oefeningen altijd mee op haar eigen mat en raakt je fysiek niet aan.

Iedereen kan meedoen; de oefeningen kunnen ook op een stoel worden gedaan en lenig zijn is niet nodig. De groep is klein, maximaal 5 deelnemers.

Waar:                Studio Veerkracht, Oostenburgervoorstraat 53, 1018 MN Amsterdam

Wanneer:          Een reeks van 6 lessen op maandagavond van

                         28 februari tot en met 4 april 2022 van 18:30 – 19:30 uur

Kosten:             Een reeks van 6 lessen is € 110,-

Voorafgaand is altijd eerst een korte telefonische kennismaking.

Wil je meedoen? Aanmelden kan via een mail bij:

Annemieke Blom: info@praktijkoostenburgerpark.nl          

Ik heb jarenlange ervaring als therapeut en als trainer en ben gecertificeerd TCTSY facilitator, aangesloten bij TSY-Nederland.

Kijk voor meer informatie: www.TraumaSensitiveYogaNederland.com